top of page

OPLEIDING HONDENTRIMMER

Met onze opleiding hondentrimmer leer je te trimmen op een zeer hoog niveau. Met het diploma op zak kun je direct aan de slag in je eigen trimsalon als zelfstandig ondernemer. Bij de opleiding hondentrimmer komt echt alles aan bod en is van begin tot eind alles voor je geregeld, inclusief stageplek en examen. De theorie doe je op je gemak vanuit huis in je eigen tempo.

TRIMSALON 01_1.7_edited.jpg

Praktische opleiding hondentrimmen

De opleiding hondentrimmer is zeer praktijkgericht, waarin je alle ins en out leert op basis van jarenlange kennis en ervaring. Je wordt 1 op 1 begeleid zodat je echt de aandacht krijgt van een professional om de kneepjes van het vak hondentrimmen te leren.

Met deze opleiding leer je het hondentrimmen van zowel kleine als grote honden. Tijdens de praktijkopleiding hondentrimmer leer je de volgende technieken:

 • Plukken

 • Scheren

 • Effileren, inkorten en uitdunnen

 • Knippen

 • Ontwollen (wassen en drogen van grote honden)

Inclusief stageplek

Om de opleiding hondentrimmer succesvol af te ronden moet je het geleerde natuurlijk in de praktijk kunnen brengen. Je hoeft niet zelf op zoek naar een stageplek, die is intern al voor je geregeld.

Je stage duurt minimaal 120 dagen (2 dagen per week), waar je echte praktijkkennis opdoet om klaargestoomd te worden voor het vak.

 • De opleiding duurt 1,5 tot 2 jaar

 • Na het afronden van de theorie- en praktijkdagen, leg je het praktijkexamen af

 • Na succesvolle afronding ontvang je jouw diploma

Kosten

De kosten voor de opleiding hondentrimmer bedragen 2.800 euro, exclusief materiaal.

Praktische informatie opleiding

Je ontvangt je eigen praktijkmap inclusief een stage aftekenlijst van 120 stagedagen. Je mag eventueel meer dagen stagelopen mocht je dat zelf nodig achten. Per week loop je twee dagen stage van gemiddeld 8 uur per dag. Je praktijkopleider dient je aftekenlijst elke 10 dagen te controleren. Wij raden aan om de aftekenlijst elke dag in te vullen, omdat de opgedane ervaring dan nog vers in je geheugen zit.

In de praktijkmap vind je ook opdrachten die gemaakt moeten worden. Wanneer je praktijkmap volledig is ingevuld en jij je theorie-examen hebt gehaald, kun jij je praktijkexamen doen. Deze wordt afgenomen door examinator Miranda Rossing Carmen van Duivenbode Meerendonk.

Examenonderdelen:

 1. Plukken

 2. Effileren en uitdunnen

 3. Verkortend effileren

 4. Knippen

 5. Ontwollen (wassen en uitblazen van de vacht van bijvoorbeeld een Golden Retriever, een Berner Sennen of een Oud Duitse Herder)

De kosten van het praktijkexamen bedragen 40 euro per onderdeel.

Exameneisen:

Je examenhond mag je zelf uitzoeken en meenemen. Mocht dat niet lukken, krijg je via de examinator een hond toegewezen (natuurlijk wel in overleg). Een zelf meegebrachte examenhond moet vooraf gewassen en klitvrij zijn (met uitzondering van het examen ontwollen). Mocht de hond niet gewassen en klitvrij zijn, kan er geen examen plaatsvinden.

Per onderdeel krijg je 60 minuten de tijd om de zijkant en de (gehele) kop van de hond te trimmen om de symmetrie te kunnen beoordelen.

Mocht je voor een examenonderdeel zakken, mag je in overleg met de examinator een herkansing doen. Deze (eerste) herkansing is gratis. Wanneer je ook bij deze herkansing zakt, zul je weer een half jaar stage moeten lopen voor het onderdeel waarvoor je bent gezakt. Op deze manier kun je het onderdeel echt goed onder de knie krijgen. Voor de tweede herkansing betaal je de volledige examenkosten.

Je kunt eventueel ook extra workshops volgen of stage lopen bij een andere trimsalon. Dit wordt te allen tijde gesteund en verhoogt alleen maar je slagingskans. Deze externe stagedagen vallen echter buiten de interne stageverplichting.

Nadat je bent geslaagd voor alle 5 de onderdelen krijg je binnen twee weken je diploma uitgereikt. Dan heten wij jou ook welkom als collega!

VIDEO:  Cursist Veronique / plukken op stripvacht

TRIMSALON 01_1.3_edited.jpg
bottom of page